Úloha výživy v prevencii cukrovky 2. typu

Primárna prevencia znamená zmeniť životný štýl tak, aby sa zvýšila citlivosť tkanív, najmä kostrových svalov na glukózu, čo by spomalilo glukózovú intoleranciu, resp. inzulínovú rezistenciu.

Na ceste k personalizovanej a cielenej modulácii

Slovenskí vedci skúmajú možnosti cielenej úpravy črevného mikrobiómu pre podporu liečby nielen tráviacich ťažkostí, ale aj iných chronických chorôb.

Hroznový olej a jeho potenciál pre zdravie

Hroznový olej obsahuje mnohé biologicky aktívne látky a viaceré vedecké štúdie zdôrazňujú zdravotné výhody jeho pravidelnej konzumácie.

Ryžový olej – využitie vo výžive a prínos pre zdravie « Späť

Ryžový olej – využitie vo výžive a prínos pre zdravie

Ing. Zuzana Kňažická, PhD. (VKS IIa), Ing. Petra Lenártová, PhD., doc. Ing. Katarína Fatrcová Šramková, PhD. ; Ústav výživy a genomiky, Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre 04.12.2024

Súhrn: V poslednom čase výrazne vzrastá záujem verejnosti o viaceré netradičné olejnaté suroviny rastlinného pôvodu a oleje, ktoré sa z nich získavajú. Aktuálne sa na trhu objavuje ryžový olej – olej z ryžových otrúb, ktorý z nutričného pohľadu zodpovedá zásadám racionálnej výživy. Významný je aj pre svoje hypolipidemické, hypoglykemické, hypoalergénne, protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Disponuje unikátnym obsahom mastných kyselín, vitamínov, antioxidantov (tokoferoly, tokotrienoly a γ-oryzanol), polyfenolov, fytosterolov a ďalších bioaktívnych látok. Viaceré vedecké štúdie poukazujú na pozitíva konzumácie ryžového oleja, ktoré sa uplatňujú predovšetkým pri zmiernení kardiometabolických rizikových faktorov, a olej má výrazný potenciál v prevencii kolorektálneho karcinómu. Príspevok je zameraný na účinky ryžového oleja vo výžive, jeho prínos pre ľudské zdravie, využitie v prevencii a liečbe civilizačných ochorení.
Kľúčové slová: ryžový olej, bioaktívne látky, výživa, prevencia, zdravie

Abstract: Recently, there has been a significant increase in public interest in several unconventional oily raw materials of plant origin and the oils extracted from them. Currently, rice bran oil has emerged on the market, which adheres nutritionally to the principles of a rational nutrition. It is also notable for its hypolipidemic, hypoglycemic, hypoallergenic, anti-inflammatory, and antibacterial properties. It possesses a unique content of fatty acids, vitamins, antioxidants (tocopherols, tocotrienols, and γ-oryzanol), polyphenols, phytosterols, and other bioactive substances. Several scientific studies point to the benefits of consuming rice bran oil, especially in alleviating cardiometabolic risk factors, and the oil has significant potential in the prevention of colorectal cancer. This paper focuses on the effects of rice bran oil in nutrition, its benefits to human health, and its utilization in the prevention and treatment of civilization diseases.
Key words: rice bran oil, bioactive compounds, nutrition, prevention, health

Olej z ryžových otrúb 
S nárastom populácie a s ekonomickým rozvojom sa verejnosť stále viac zaujíma o zdravotné prínosy a nutričné vlastnosti nekonvenčných rastlinných olejov, ktoré sú bohaté na zlúčeniny s vysokou biologickou hodnotou (Tian et al., 2023). Rastlinné oleje lisované zastudena sú veľmi dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín, ktoré slúžia ako nosiče vitamínov rozpustných v tukoch, pôsobia ako prekurzory syntézy steroidných hormónov, prostaglandínov a zohrávajú významnú úlohu pri ochrane zdravia a v prevencii chorôb. 

Rastlinné vedľajšie produkty, ktoré sú nákladovo efektívne, ľahko dostupné a sú potenciálnym zdrojom rôznych bioaktívnych zlúčenín, si získavajú čoraz väčšiu pozornosť spotrebiteľov. Súčasný trend zahŕňa využitie potravinárskeho priemyselného odpadu – oleja z ryžových otrúb (označovaného ako ryžový olej, RBO – rice bran oil), ktorý sa získava ako vedľajší produkt pri výrobe ryže (Ali a Devarajan, 2017). Ryžové otruby sa tradične využívajú ako krmivo pre zvieratá, ale ich potenciál ako zdroja ľudskej potravy je často podceňovaný. Aktuálne sa ryžové otruby považujú za možný zdroj na prípravu nutraceutík. 

RBO je veľmi obľúbeným kuchynským olejom v Japonsku, Indii, ale aj v iných ázijských krajinách (v Číne, Nepále, Thajsku, Vietname atď.), kde je vnímaný ako „zdravý olej“. Jeho výhody sú podporované celosvetovými organizáciami a inštitúciami, vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization, WHO), Čínskej asociácie pre obilniny a oleje (Chinese Cereals and Oils Association, CCOA) a Národného inštitútu výživy v Indii (National Institute of Nutrition in India, NIN). 

Nutričné zloženie 
V súčasnosti je dôležité zvýšiť povedomie o nutričnom profile RBO a jeho zdravotných výhodách. V porovnaní s inými konvenčnými rastlinnými olejmi je veľmi obľúbeným olejom vďaka svojej dobrej kvalite, predĺženej skladovateľnosti, obsahu mastných kyselín a ďalších antioxidačných zložiek (Riantong a Jorg, 2021). Jeho zdravotné benefity možno pripísať aj zloženiu mastných kyselín; zahŕňajú približne 47 % mononenasýtených (MUFA), 33 % polynenasýtených (PUFA) a 20 % nasýtených mastných kyselín (SFA). RBO obsahuje predovšetkým 36 – 45 % kyseliny olejovej (C18 : 1), 30 – 38 % kyseliny linolovej (C18 : 2) a 15 – 22 % kyseliny palmitovej (C16 : 0) (Lai et al., 2019; Punia et al., 2021). Hoci RBO obsahuje malý podiel kyseliny α-linolénovej (C18 : 3 n-3), postačuje na de novo syntézu iných n-3 PUFA, najmä kyseliny eikosapentaénovej (EPA; C20 : 5 n-3) a kyseliny dokosahexaénovej (DHA; C22 : 6 n-3) v tkanivových fosfolipidoch v porovnaní s inými rastlinnými olejmi. Okrem hodnotného zloženia mastných kyselín obsahuje RBO niekoľko fytochemikálií, ktoré sú zodpovedné za jeho oxidačnú stabilitu a zdravotné prínosy. Publikované údaje podčiarkujú význam bioaktívnych fytonutrientov vrátane fytosterolov, γ-oryzanolu (asi 2 %), skvalénu a triterpénových alkoholov, ako aj derivátov vitamínu E (tokoferoly a tokotrienoly – 0,2 %) (Ali a Devarajan, 2017) s výrazným antioxidačným účinkom (Liu et al., 2019). Oryzanol sa často považuje za najaktívnejšiu zložku RBO a pozostáva zo zmesi esterov kyseliny ferulovej a triterpénových alkoholov. Množstvo γ-oryzanolu v surovom RBO sa môže meniť v závislosti od samotného procesu extrakcie. 

Zdravotné benefity
Všetky nutričné zložky RBO prispievajú k jeho vysokému antioxidačnému potenciálu (Liu et al., 2019), protizápalovým (Lee et al., 2019), hypocholesterolemickým, antidiabetickým (Chen a Cheng, 2006; Ali a Devarajan, 2017), ako aj protirakovinovým vlastnostiam (Shih et al., 2011; Yu et al., 2019). Na základe vedeckých dôkazov sa odporúča konzumovať 50 g RBO denne (Qureshi et al., 1997). Tento príjem, spolu s úpravou stravovacích návykov a životného štýlu, sa považuje za dostatočný na dosiahnutie jeho priaznivých účinkov na zníženie rizika chronických ochorení, najmä kardiovaskulárnych (Ali a Devarajan, 2017). Príjem RBO v strave vedie k zníženiu hladín lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) o 7 – 10 %, triacylglycerolov, celkového cholesterolu, krvného tlaku a symptómov metabolického syndrómu (Ali a Devarajan, 2017; Pal a Pratap, 2017; Park et al., 2021). Jedným z najviac študovaných účinkov bol práve vplyv RBO na metabolizmus lipidov. Viaceré štúdie zistili, že príjem RBO môže priemerne znížiť LDL cholesterol o 6,91 mg/dl a sérové hladiny celkového cholesterolu o 12,65 mg/dl (Jolfaie et al., 2016). Okrem toho RBO posilňuje imunitný systém a pomáha pri prevencii predčasného starnutia a neurodegeneratívnych chorôb súvisiacich s vekom (Liu et al., 2019; Wong et al., 2020). Ďalšie publikované štúdie uvádzajú, že RBO má biologické vlastnosti, ktoré pomáhajú predchádzať kolorektálnemu karcinómu (Shih et al., 2011; Rohman, 2014). Yu et al. (2019), potvrdili, že RBO inhibuje rakovinový bunkový cyklus, podporuje apoptózu a zvyšuje chemopreventívne účinky, čo z neho robí sľubné adjuvantné terapeutické činidlo na prevenciu karcinogenézy. Predpokladá sa, že bioaktívne zložky RBO môžu mať synergický účinok v  pôsobení proti reaktívnym formám kyslíka a môžu tak pomôcť pri prevencii bunkového oxidačného poškodenia, ktoré je potrebné ďalej študovať.

Perspektívy využitia 
Vyvážené zloženie mastných kyselín RBO nielenže prispieva k uvedeným zdravotným výhodám, ale tiež robí olej stabilnejším pri podmienkach vyprážania, zlepšuje senzorické vlastnosti a predlžuje jeho trvanlivosť v porovnaní s inými bežnými rastlinnými olejmi. Táto stabilita spojená s jeho zdravotnými výhodami viedla k širokému využitiu RBO a jeho zmesí s inými olejmi alebo biologicky aktívnymi zlúčeninami na farmaceutické a medicínske účely (Riantong a Jorg, 2021). Rafinovaný (80 %) RBO bohatý na γ-oryzanol, zmiešaný zastudena lisovaným, nerafinovaným, antioxidačným sezamovým olejom (20 %) bohatým na lignany, počas 8 týždňov (spotreba < 35 – 40 ml/denne) znižoval hodnotu glykémie a zlepšoval lipidový profil u pacientov s diabetom mellitom typu 2 (Devarajan et al., 2016). Navyše mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ako je kyselina kaprínová (C10 : 0) a kaprylová (C8 : 0), boli úspešne začlenené do RBO prostredníctvom enzymatickej modifikácie, čím sa ďalej posilňujú jeho zdravotné prínosy zvýšením hladín lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) (Jennings a Akoh, 2009). Okrem toho sa RBO využíva aj v kozmetickom priemysle, kde sa aplikuje do farmaceutických prípravkov na lokálne použitie ako opaľovací krém (Rigo et al., 2011) chrániaci kožu pred peroxidáciou lipidov indukovaných UV-B žiarením (Alonso, 2004), ako aj na liečbu kožných ochorení (Bernardi et al., 2011). Skúmanie týchto rôznorodých aplikácií otvorilo nové príležitosti vo výživových potravinových produktoch a kozmetických aplikáciách (Sohail et al., 2017).

Záver
Ryžový olej je výživný rastlinný olej s ohľadom na mastné kyseliny a vysoký obsah γ-oryzanolu, fytosterolov, tokoferolov a ďalších bioaktívnych zložiek. Tento druh oleja ponúka nielen nutričné využitie, ale je prospešný aj pre farmaceutický a kozmetický priemysel. Existujúce vedecké dôkazy poukazujú na jeho hodnotu pri zmierňovaní metabolických rizikových faktorov, avšak je nevyhnutný ďalší perspektívny klinický výskum, ktorý by podrobnejšie objasnil benefity RBO pri jeho pravidelnej konzumácii. V budúcnosti je tiež potrebné venovať pozornosť možným rizikám spojeným s extrakciou a lisovaním zastudena, najmä na oxidačné produkty, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zmyslové vlastnosti tohto oleja vrátane jeho zdravotných prínosov.

Práca vznikla za podpory projektu Grantovej agentúry FAPZ, SPU v Nitre č. 4/2024.

Literatúra 

  1. Ali, A.; Devarajan, S. Nutritional and Health Benefits of Rice Bran Oil. In Brown Rice; Manickavasagan, A., Santhakumar, C., Venkatachalapathy, N., Eds.; Springer: Cham, Switzerland, 2017. pp. 135 – 158. 
  2. Alonso, M.J. Nanomedicines for overcoming biological barriers. Biomed. Pharmacother., 2004, 58: 168 – 172.
  3. Bernardi, D.S.; Pereira, T.A.; Maciel, N.R.; Bortoloto, J.; Viera, G.S.; Oliveira, G.C.; Rocha-Filho, P.A. Formation and stability of oil-in-water nanoemulsions containing rice bran oil: in vitro and in vivo assessments. J. Nanobiotechnol., 2011, 9: 44. 
  4. Chen, C. W.; Cheng, H.H. A rice bran oil diet increases LDL-receptor and HMG-CoA reductase mRNA expressions and insulin sensitivity in rats with streptozotin/nicotinamide-induced type 2 diabetes. J. Nutr., 2006, 136: 1472 – 1476.
  5. Devarajan, S.; Chatterjee, B.; Urata, H.; Zhang, B.; Ali, A.; Singh, R.; Ganapathy, S. A blend of sesame and rice bran oils lowers hyperglycemia and improves the lipids. Am. J. Med., 2016, 129: 731 – 739.
  6. Jennings, B.H.; Akoh, C. C. Effectiveness of natural versus synthetic antioxidants in a rice bran oil-based structured lipid. Food Chem., 2009, 114: 1456 – 1461. 
  7. Jolfaie, N.R.; Rouhani, M.H.; Surkan, P.J.; Siassi, F.; Azadbakht, L. Rice bran oil decreases total and LDL cholesterol in humans: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Horm. Metab. Res., 2016, 48(7): 417 – 426.
  8. Lai, O.M.; Jacoby, J.J.; Leong, W.F.; Lai, W.T. Nutritional studies of rice bran oil. In: Rice Bran and Rice Bran Oil. Chemistry, Processing and Utilization; Cheong L.Z., Xu, X. eds. 1st ed. Academic Press and AOCS Press, Switzerland, 2019, p. 19 – 54. ISBN 9780128128282.
  9. Lee, S.; Yu, S.; Park, H. J.; Jung, J.; Go, G.; Kim, W. Rice bran oil ameliorates inflammatory responses by enhancing mitochondrial respiration in murine macrophages. PloS one, 2019, 14(10): e0222857.
  10. Liu, R.; Liu, R.; Shi, L.; Zhang, Z.; Zhang, T.; Lu, M.; Chang, M.; Jin, Q.; Wang, X. Effect of refining process on physicochemical parameters, chemical compositions and in vitro antioxidant activities of rice bran oil. LWT, 2019, 109: 26 – 32.
  11. Pal, Y.P.; Pratap, A.P. Rice bran oil: A versatile source for edible and industrial applications. Journal of Oleo Science, 2017, 66(6): 551 – 556.
  12. Park, H.; Yu, S.; Kim, W. Rice Bran Oil Attenuates Chronic Inflammation by Inducing M2 Macrophage Switching in High-Fat Diet-Fed Obese Mice. Foods, 2021, 10: 359.
  13. Punia, S.; Kumar, M.; Sandhu, K.S. Rice-bran oil: An emerging source of functional oil. J. Food Process. Preserv, 2021, 5: e15318. 
  14. Qureshi, A.A.; Bradlow, B.A.; Salser, W.A.; Brace, L.D. Novel tocotrienols of rice bran modulate cardiovascular disease risk parameters of hypercholesterolemic humans. J. Nutr. Biochem., 1997, 8(5): 290 – 298.
  15. Riantong, S.; Jorg, J.J. Nutrition and applications of rice bran oil: a mini-overview. Science and Technology of Cereals, Oils and Foods, 2021, 29(3): 47 – 53.
  16. Rigo, L.; Rascovetzki, R.; Beck, R. Sunscreen formulation containing rice bran oil: rheological properties, spreadability and in vitro sun protection factor. Lat. Am. J. Pharm., 2011, 30: 246 – 252. 
  17. Rohman, A. Rice bran oil’s role in health and cooking. In Wheat and Rice in Disease Prevention and Health. Benefits, risks and mechanisms of whole grains in health promotion. Watson, R. R.; Preedy, V. R.; Zibadi, S.; Eds., Elsevier B. V., Amsterdam, Netherlands, 2014, p. 481 – 490.
  18. Shih, C.K.; Ho, C.J.; Li, S.C., Yang, S.H.; Hou, W.C.; Cheng, H.H. Preventive effects of rice bran oil on 1, 2-dimethylhydrazine/dextran sodium sulphate-induced colon carcinogenesis in rats. Food Chem., 2011, 126: 562 – 567.
  19. Sohail, M.; Rakha, A.; Butt, M.S.; Iqbal, M. J.; Rashid, S. Rice bran nutraceutics: A comprehensive review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2017, 57: 3771 – 3780.
  20. Tian, M.; Bai, Y.; Tian, H.; Zhao, X. The Chemical Composition and Health-Promoting Benefits of Vegetable Oils: A review. Molecules, 2023, 28: 6393.
  21. Wong, S.K.; Kamisah, Y.; Mohamed, N.; Muhammad, N.; Masbah, N.; Fahami, N.A. M., Mohamed, I.N.; Shuid, A. N.; Saad, Q.M.; Abdullah, A.; Mohamed, N.V.; Ibrahim, N.I.; Pang, K.-L.; Chow, Y.Y.; Thong, B.K.S.; Subramaniam, S.; Chan, Ch. Y.; Ima-Nirwana, S.; Chin, A.K.Y. (2020). Potential role of tocotrienols on non-communicable diseases: A review of current evidence. Nutrients, 2020, 12(1): 259.
  22. Yu, Y.; Zhang, J.; Wang, J.; Sun, B. The anti-cancer activity and potential clinical application of rice bran extracts and fermentation products. RSC Advances, 2019, 9(31): 18060-18069.


NAJČÍTANEJŠIE

  1. Úloha výživy v prevencii cukrovky 2. typu

    Súhrn:  Nadváha až obezita ako dôsledok nevhodnej, hyperglykemickej, t.j....


  2. GLP-1 receptorové agonisty včera a dnes

    Súhrn:  Inkretínové mimetiká zažívajú celosvetovo boom, a to celkom...


  3. Na ceste k personalizovanej a cielenej modulácii

    Súhrn:  Jedinečnosť mikrobiómu si vyžaduje individuálny prístup. Slovenskí...


  4. Ryžový olej – využitie vo výžive a prínos pre

    Súhrn:  V poslednom čase výrazne vzrastá záujem verejnosti o viaceré...


  5. Rizikové látky v potravinách a ochrana spotrebiteľa

    Súhrn:  Potraviny, ktoré prichádzajú na náš stôl, môžu skrývať riziká,...

AKTUÁLNE

  1. UNION ZP opäť inovovala systém bonifikácie Optimus

    Vážené odborníčky, vážení odborníci, poznáte systém bonifikácie Optimus,...


  2. Pozývame vás sledovať online moderovanú diskusiu PRE

    Diskutovať sa bude o témach, ktoré sa týkajú prevencie, zvládania bežných...


  3. AOPP žiada ministra zdravotníctva o urýchlené riešenie

    Asociácia na ochranu práv pacientov sa obrátila listom na ministra zdravotníctva...

Tlačové správy

Poliklinika Bezručova sa otvára detským pacientom

Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu   a ORL centrum pre deti aj dospelých Poliklinika Bezručova otvára nové pracoviská na pomoc deťom a reaguje tak na ich kritický...

Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných

Zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozornila pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť.  Na Slovensku...

Lokálne znecitlivenie hrdla a konečníka poisťovne plne uhradia

Tieto výkony, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou endoskopických vyšetrení, VšZP od minulého roka lekárom neuhrádzala.  Na žiadosť Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti však...

Preventívna prehliadka môže odhaliť prvé problémy s pečeňou

Stukovatená pečeň sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová hovorí, že zistenie ochorenia je často otázkou náhody. ...

Je zápal prsníka nebezpečný?

Zápal prsníka je bakteriálne ochorenie, ktorým trpia najmä ženy počas dojčenia, ale môže sa vyskytnúť aj inokedy. Pokiaľ sa mastitída podchytí v skorom štádiu, liečba je krátka...

Knihy

Bang! Úplná história vesmíru

Úžasný príbeh vývoja vesmíru Od doby, keď v roku 2006 vyšlo prvé vydanie knihy  Bang! , sa mnohé zmenilo, preto prichádza kniha  Bang! Úplná...

Ako nediétovať

V publikácii  Ako nediétovať  sa autor zameriava na optimálne kritériá umožňujúce chudnutie a poukazuje na to, ako potraviny ovplyvňujú zdravie a...

Zdravé črevo a trávenie – Mýty verzus fakty

Dielo renomovaného slovenského gastroenterológa doc. Ladislava Kuželu a Zuzany Čižmárikovej poukazuje na skutočnosť, že ľudia sa vo veciach svojho...

Audiológia

Vysoko odborná učebnica Audiológia obsahuje ucelené informácie o anatómii a fyziológii sluchového orgánu, o základoch akustiky, komplexne sú rozpracované...

Dětská otolaryngologie

Autori vybral na spracovanie najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli v ambulantnej starostlivosti o deti s ochoreniami uší, nosa a krku, ako je zápal...