Črevný mikrobióm, ktorý obsahuje gény všetkých mikroorganizmov nášho tráviaceho traktu, zohráva mimoriadne významnú úlohu v regulácii mnohých fyziologických funkcií organizmu človeka.
Každý druhý dospelý a každé piate dieťa má nadhmotnosť alebo obezitu. Autorky uvádzajú, že podľa údajov odborníkov je s obezitou spojených viac ako 236 ďalších chronických ochorení.
Na preventívnu prehliadku má ísť ten, kto to potrebuje, a ten, u koho je zmysluplná. Samozrejme, má byť spojená s preventívnou intervenciou, teda prinajmenšom edukáciou aj úplne zdravého občana.
MUDr. Martin Tkáčik, Gastroenterologická ambulancia, Nemocnica s poliklinikou Brezno, n. o. 23.02.2022
Súhrn: Laktózová intolerancia patrí medzi neimunologickú (t. j. nealergickú) hypersenzitivitu na mlieko, čo znamená, že ju nespôsobujú protilátky ani zložky imunitného systému. Pri deficite enzýmu laktáza zisťujeme pokles alebo úplnú absenciu tvorby laktázy v bunkách sliznice tenkého čreva (jejúnum). Môže ísť o progresívny ale fyziologický pokles, t. j. primárnu laktózovú intoleranciu, prípadne ide o prechodný pokles tvorby laktázy pri ochoreniach tráviaceho traktu, t. j. sekundárnu laktózovú intoleranciu. Extrémne vzácne sa vyskytuje kongenitálna laktózová deficiencia, kde nedochádza k tvorbe laktázy už u novorodencov.
Kľúčové slová: laktózová intolerancia, laktóza, laktáza, mlieko
Abstract: Lactose intolerance belongs to the non-immunological milk hypersensitivity, which means it is not caused by antibodies or any other parts of immune system. There is a decline or total absence of lactase production in short bowel cells (jejunum) in case of deficit of this enzyme. It may be either progressive but physiological decline, i.e. primary lactose intolerance, or the decline is temporary due to gastrointestinal diseases, i.e. secondary lactose intolerance. Congenital lactose deficiency occurs extremely rare when production of lactase in newborns is absent.
Key words: lactose intolerance, lactose, lactase, milk
Úvod
Laktózová intolerancia je klinický syndróm, ktorý sa prejavuje nástupom gastrointestinálnych symptómov v dôsledku konzumácie laktózy u jedinca s deficitom laktázy a laktózovou malabsorpciou (1). Najčastejším zdrojom laktózy pre ľudí je kravské mlieko a mliečne produkty, ktoré sú z tohto mlieka vyrobené. Mlieko a jeho postavenie v strave je predmetom odborných aj laických diskusií už niekoľko desaťročí. Faktom je, že mlieko a mliečne produkty sú bohatým zdrojom energie a živín, rovnako je kravské mlieko dôležitou surovinou na výrobu rôznych druhov potravín a priemyselných technických produktov. Čo sa týka obsahu laktózy v kozom a ovčom mlieku, je takmer totožný s obsahom laktózy v kravskom mlieku (2). Plemeno, výživa či individualita dojnice len minimálne ovplyvňuje obsah laktózy v mlieku (1). Pri fermentovanom kravskom mlieku (napr. jogurt, cmar) je obsah laktózy o niečo nižší ak...
Pre pokračovanie článku sa PRIHLÁSTE
Vážené odborníčky, vážení odborníci, poznáte systém bonifikácie Optimus,...
Diskutovať sa bude o témach, ktoré sa týkajú prevencie, zvládania bežných...
Asociácia na ochranu práv pacientov sa obrátila listom na ministra zdravotníctva...
Zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozornila pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť. Na Slovensku...
Tieto výkony, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou endoskopických vyšetrení, VšZP od minulého roka lekárom neuhrádzala. Na žiadosť Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti však...
Stukovatená pečeň sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová hovorí, že zistenie ochorenia je často otázkou náhody. ...
Zápal prsníka je bakteriálne ochorenie, ktorým trpia najmä ženy počas dojčenia, ale môže sa vyskytnúť aj inokedy. Pokiaľ sa mastitída podchytí v skorom štádiu, liečba je krátka...
Artériová hypertenzia je nebolestivé ochorenie a práve bezpríznakovosť je často dôvodom, prečo sa nediagnostikuje včas. Diagnóza často prichádza až s komplikáciami, ako je...
V publikácii Ako nediétovať sa autor zameriava na optimálne kritériá umožňujúce chudnutie a poukazuje na to, ako potraviny ovplyvňujú zdravie a...
Dielo renomovaného slovenského gastroenterológa doc. Ladislava Kuželu a Zuzany Čižmárikovej poukazuje na skutočnosť, že ľudia sa vo veciach svojho...
Vysoko odborná učebnica Audiológia obsahuje ucelené informácie o anatómii a fyziológii sluchového orgánu, o základoch akustiky, komplexne sú rozpracované...
Autori vybral na spracovanie najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli v ambulantnej starostlivosti o deti s ochoreniami uší, nosa a krku, ako je zápal...
Branislav Kovár, Oliver Zajac, Lucia Benediková (ed.) Počet strán: 296 Dostupné aj ako E-kniha Epidémie smrtiacich chorôb ohrozovali ľudstvo od...