Dýchanie ako nástroj posilňovania zdravia

Dýchanie pôsobí na každú bunku v tele, preto má správne dýchanie obrovský prínos pre zdravie a vývin jedinca od momentu jeho splodenia.

Poliklinika Bezručova sa otvára detským

Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu a ORL centrum pre deti aj dospelých

Aktuálne látkové závislosti u mladých

V ostatnom čase registrujeme v ambulancii telovýchovného lekára nárast takýchto stavov u mladých športovcov už od 12. roku života.

Preventívne lekárske prehliadky športujúcich detí a mládeže « Späť

Preventívne lekárske prehliadky športujúcich detí a mládeže

Pavel Malovič, PhD, MPH, Klinika telovýchovného lekárstva LFUK a UNB – Staré mesto, Ústav telovýchovného lekárstva SZU, Bratislava 20.08.2020

Súhrn: V príspevku sa venujeme problematike zdravia mladých športovcov posudzovaním ich zdravotného stavu a otázke preventívnych lekárskych prehliadok. Zaoberáme sa významom a obsahom preventívnych lekárskych prehliadok u športovcov, ktoré sa v minulosti prestali pravidelne vykonávať v mnohých športových odvetviach.

Kľúčové slová: poškodenie zdravia, prevencia, preventívna lekárska prehliadka

Abstract: The author focuses on the issue of preventive medical examinations – and in general – also on the topic of health of young sportsmen. He also analyses the importance and the contents/elements of preventive medical examinations in sports especially from the perspective of their decline in current sports.

Key words:damage to health, prevention, preventive medical examination

 

Úvod
Dvadsaťpäť rokov po zmene systému a štátneho usporiadania sa v mnohých športových odvetviach prestali vykonávať pravidelné preventívne prehliadky športovcov. Iba minimum športovýchzväzov pokračovalo a striktne dodržiavalo správnu zásadu – minimálne raz ročne, a to najlepšie pred začatím aktuálnej sezóny, vykonať preventívnu lekársku prehliadku na pracoviskách telovýchovného lekárstva a v prípadoch prekonania ochorení s vysokými horúčkami alebo dlhotrvajúcich zranení prehliadku zopakovať, a zistiť tak prípadné zmeny zdravotného stavu, ktoré by mohli limitovať športovcovu výkonnosť alebo počas záťaže spôsobiť závažnejšie poškodenia zdravia až náhlu smrť. Situácia bola pre posudzovanie zdravotného stavu športovcov naozaj neúnosná. 

Od 1. 1. 2016 je tu však v platnosti nový Zákon o športe (Zákon 440/2015 Z. z.) v znení neskorších predpisov a s ním súvisiaca vykonávacia vyhláška č. 51/2015, ktorá definuje rozsah preventívnych prehliadok u vrcholových športovcov a talentovanej mládeže, kde je povinnosť jedenkrát ročne absolvovať túto prehliadku na príslušnom pracovisku telovýchovného lekárstva.

Čo rozhoduje o tom, že športovec sa považuje za talentovaného športovca a že má povinne absolvovať preventívnu lekársku prehliadku na posúdenie zdravotnej spôsobilosti na vykonávanie konkrétneho športu? 

Podľa § 4 ods. 5 Zákona o športe:
„(5) Talentovaným športovcom ješportovec do 23 rokovveku, ktorý prejavil vysokú úroveň talentu, športových zručnosti a športových schopností a je zaradený do zoznamu talentovaných športovcov.“ 

Podľa § 16 ods. 2 písm. d) Zákona o športe: 
„(2) Národný športový zväztiež
d) vedie a každoročne zverejňuje zoznam talentovaných športovcov, ktorý obsahuje údaje v rozsahu podľa § 80 ods. 2 písm. a), b), f), k), n) až q).“

Podľa § 3 písm. r) Zákona o športe:
„Na účely tohto zákona sa rozumie
r) zverejnenímzverejnenie údajov v informačnom systéme športu.“

Národné športové zväzy majú povinnosť zverejňovať zoznam talentovaných športovcov v nimi zastrešovaných športoch na svojom webovom sídle.

Posudzovanie telesného rozvoja
Riziko poškodenia zdravia športovaním môže byť prítomné vo všetkých vekových kategóriách a predchádzať sa mu dá skutočne najlepšie len vtedy, ak športovec (a v prípade maloletých jeho rodič) pozná komplexne svoj zdravotný stav a jeho tréner mu môže po konzultácii s lekárom stanoviť primerané tréningové zaťaženie a meniť podľa potreby jeho intenzitu. Obsahom lekárskej prehliadky musí byť posúdenie telesného rozvoja, komplexné vyšetrenie zdravotného stavu a hodnotenie funkčnej zdatnosti.

Pre posudzovanie telesného rozvojasa meria výška, hmotnosť a zloženie tela. Pri výbere talentov je niekedy nevyhnutné predpovedať konečnú výšku (pre dospelosť) už v žiackom veku. Je to dôležité, pretože niektorí športovci môžu v žiackom veku rýchlo rásť a podávať dobré športové výkony, ale v dospelosti môžu svojimi výkonmi klesnúť na priemer. Rovnako tak je dôležité posudzovanie hmotnosti, narastá nám totiž problém s detskou obezitou – preto je potrebné posudzovať pomer hmotnosti k výške a obe hodnoty zaznamenávať priebežne. Veľký význam má určenie zloženia tela – podiel aktívnej telesnej hmoty a percenta tuku, ako aj kompletné antropologické vyšetrenie obsahujúce vyšetrenie telesného typu (somatotyp) a určovanie rôznych dĺžkových i šírkových ukazovateľov aj ich vzájomné vzťahy.

Preventívne vyšetrenie musí zahŕňať kompletné posúdenie všetkých orgánových systémov telašportovca, ide teda o rozsiahly komplex. Otázky smerujú na jednotlivé obdobia tréningového cyklu (prípravné, hlavné, prechodné), na zloženia a dávky tréningových jednotiek, program dňa, stravovanie, pitný režim, podporné prostriedky. Rovnako tak sa nesmie zabudnúť na prekonané ochorenia v minulosti (reumatická horúčka, časté angíny, zápal obličiek, infekčné ochorenia, alergie, zápalové ochorenia srdca a pod.) a súčasné ťažkosti (zranenia, chronické ochorenia – cukrovka, ťažkosti so štítnou žľazou, alergie a pod.), užívané lieky a nosenie zdravotníckych pomôcok. Dôležité je aj zisťovanie poškodenia zdravia rodičov a súrodencov, ktoré sa týkajú najmä ochorení srdcovo-cievneho systému, štítnej žľazy, vysokého tlaku, cukrovky alebo kĺbových ťažkostí. 

Veľký dôraz sa kladie na vyšetrenie srdcovo-cievneho systému, najmä pre prevenciu náhlej smrti.Aj preto treba vyšetriť pokojové EKG a potom to isté vyšetrenie zopakovať v priebehu zaťaženia a po ňom. U športovcov sa veľmi často vyskytujú najrozličnejšie srdcové šelesty a na EKG rôzne abnormality krivky, ktoré je treba veľmi citlivo a zodpovedne posudzovať a zistiť príčiny. Veľmi často môže ísť o prejavy vyššieho krvného tlaku, aktuálne alebo predchádzajúce postihnutie srdca zápalom (myokarditída), prípadne iný typ poškodenia, ale aj o pretrénovanie, výskyt chronických zápalových ložísk v prínosových alebo čelových dutinách, mandliach, žlčníku, prostate, močovom mechúre, pohlavných orgánoch, na zubných koreňoch. Všetky tieto problémy je potom nevyhnutné riešiť spoločne so špecialistom (ORL, stomatológ, gastroenterológ, urológ, gynekológ a ďalší). 

Dôležité je aj vyšetrenie dýchacieho systému.Ak sú akékoľvek pochybnosti, dôležité je urobiť röntgenové snímky a zabezpečiť prípadné ďalšie vyšetrenie u špecialistu na pľúcne ochorenia, alergie a imunológiu.

Vyšetrenie pohybového systémumusí obsahovať hodnotenie držania tela a jeho jednotlivých častí aj pohybových prejavov, najmä chôdze. Dôležité je vyšetrenie chrbtice, bedrových aj kolenných kĺbov a orientačne aj ostatných kĺbových spojení, vyšetrenie svalstva a určenie aktuálnej pohyblivosti, z dôvodu prevencie preťaženia alebo trvalého poškodenia. Orientačne sa vyšetruje aj tráviaci systém a sluch, robí sa ušné, krčné, očné a neurologické vyšetrenie a v prípade dievčat sa odporúča preventívna ročná prehliadka u gynekológa. 

Každé preventívne telovýchovno-lekárske vyšetrenie je doplnené o chemické vyšetrenie moču a vyšetrenie sedimentu. V prípade pozitívneho nálezu sa dopĺňa ďalšími vyšetreniami. Neoddeliteľnou súčasťou vyšetrenia je aj vyšetrenie krvi (sedimentácia, krvný obraz, hematokrit), robievajú sa aj ďalšie hematologické a biochemické vyšetrenia podľa požiadaviek športovca, jeho rodiča, lekára aj trénera.

Dôležitou súčasťou posudzovania zdravotného stavu športovca sú funkčné skúšky (záťažové testy), pri ktorých sa merajú a hodnotia reakcie rôznych orgánových systémov (najmä srdca a pľúc) na rôzne typy a druhy záťaže. Je množstvo záťažových testov, ktoré sa rozdeľujú podľa rôznych kritérií a vykonávajú na rôznorodej úrovni – podľa technického vybavenia pracoviska (bicyklová ergometria a bežiaci koberec, výskokový ergometer, izokinetický bicykel, špecifické trenažéry a podobne).

Pri voľbe metód záťažového testu je nevyhnutné prihliadať aj na vek a pohlavie vyšetrovaného. Najmä u detí je totiž potrebné vziať do úvahy ich rast, vývoj a zvláštnosti fyziologických funkcií a všetky ďalšie odlišnosti od dospelého športovca (napríklad odozva na telesné zaťaženie, chorobné stavy a ich priebeh, nervová labilita, syndróm bieleho plášťa atď.). Záťažové vyšetrenie poskytuje iba informácie všeobecného rázu. Pokiaľ má športovec problémy, odporúčajú sa opakované a rozšírené vyšetrenia u špecialistu.

V závere lekárskej prehliadky zhodnocuje telovýchovný lekár výsledky celého preventívneho vyšetrenia, ktoré potom konzultuje s trénerom a oddielovým alebo reprezentačným lekárom.

Častou otázkou rodiča talentovaného športovca alebo jeho samého je, prečo tieto prehliadky nemôže vykonávať okrem telovýchovného lekára aj pediater, aspoň v časti, kde je totožná s preventívnou prehliadkou.

Pediater môže vykonať preventívnu prehliadku stanovenú zákonom v rozsahu a časovom rozpätí, ako mu to dovoľujú poisťovne. Podstatou telovýchovno-lekárskej prehliadky je však zhodnotiť reakciu organizmu na záťaž, čiže sledovať funkcie organizmu pri zaťažení, čo pediater ani všeobecný lekár neurobí. A potom je podstatný posudkový záver telovýchovného lekára s vyjadrením sa k športovej aktivite. Pokiaľ príde na telovýchovno-lekárske pracovisko športovec, ktorý má výsledky z prehliadky u pediatra alebo všeobecného lekára, tak tieto výsledky sa akceptujú. Hlavne sa na záver urobí odborný posudok telovýchovného lekára s vyjadrením sa k športu.

Inou častou otázkou je, či sa bude u telovýchovného lekára odpočítavať z ceny zdravotnej prehliadky časť prehliadky, ktorá sa prekrýva s preventívnou prehliadkou, ktorej náklady by mali byť hradené príslušnou zdravotnou poisťovňou športovca.

Každý má nárok v zmysle zákona na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára (pediatra) raz za 2 roky v rozsahu, ako je nariadené poisťovňami (hradí to zdravotná poisťovňa). Táto prehliadka je len časťou preventívnej telovýchovno-lekárskej prehliadky. Telovýchovný lekár si zhodnotí výsledky z preventívnej prehliadky a doplní ich vyšetreniami (hlavne záťažovým testom), aby mohol vydať svoj odborný posudok. Samozrejme, športovec dopláca len tú časť prehliadky, ktorú mu zdravotná poisťovňa neuhradí. U športovcov do 18 rokov veku ešte ďalšiu časť prehliadky hradí poisťovňa v zmysle Zákona 576/2004 Z. z. Aká je cena za preventívnu telovýchovno-lekársku prehliadku?

Pracoviská si robia cenotvorbu podľa vlastných nákladov, takže nie je presne definovaná cena za prehliadku. Prehliadky sa líšia podľa rozsahu (presne ho stanovuje Vyhláška č. 51/2016 Z. z.) a veku športovca. Preto je vhodné vopred sa informovať o cene a hlavne rozsahu prehliadky, lebo aj tu platí, že najlacnejšie nemusí byť najlepšie, alebo čo za ponúkanú cenu dostaneme. Každé pracovisko by malo mať zverejnený cenník na svojej web stránke alebo priamo na pracovisku, ktorý je verejne prístupný a samozrejme, osobne treba dohodnúť prípadné množstevné zľavy. Takže je potrebné informovať sa na pracovisku, ktoré si športovec alebo jeho rodič zvolia.

Záver
Zdravý šport sa dá zažiť len so zdravými športovcami. Iba vtedy dokážeme rozvinúť aj potenciálne talenty, ktoré nám investície určite vrátia a prinesú zisky. A vášeň pre šport bude rásť...


NAJČÍTANEJŠIE

  1. Ako „pestovať“ svoju dušu v druhej polovici života

    Väčšina kultúr naprieč históriou sa viac-menej pohybovala v prvej polovici...


  2. Aktuálne látkové závislosti u mladých športovcov

    Súhrn:  Látková závislosť je podľa definície Svetovej zdravotníckej...


  3. Poliklinika Bezručova sa otvára detským pacientom

    Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu   a ORL centrum pre deti...


  4. Dýchanie ako nástroj posilňovania zdravia

    Súhrn:  V snahe posilniť životné kompetencie, zlepšiť zdravie a celkovú kvalitu...


  5. Bang! Úplná história vesmíru

    Úžasný príbeh vývoja vesmíru Od doby, keď v roku 2006 vyšlo prvé vydanie...

AKTUÁLNE

  1. UNION ZP opäť inovovala systém bonifikácie Optimus

    Vážené odborníčky, vážení odborníci, poznáte systém bonifikácie Optimus,...


  2. Pozývame vás sledovať online moderovanú diskusiu PRE

    Diskutovať sa bude o témach, ktoré sa týkajú prevencie, zvládania bežných...


  3. AOPP žiada ministra zdravotníctva o urýchlené riešenie

    Asociácia na ochranu práv pacientov sa obrátila listom na ministra zdravotníctva...

Tlačové správy

Poliklinika Bezručova sa otvára detským pacientom

Po novom tu nájdete pediatriu, detskú gastroenterológiu   a ORL centrum pre deti aj dospelých Poliklinika Bezručova otvára nové pracoviská na pomoc deťom a reaguje tak na ich kritický...

Deväť z desiatich celiatikov nie je diagnostikovaných

Zanedbaná diagnostika môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám, upozornila pri príležitosti Svetového dňa celiakie Slovenská gastroenterologická spoločnosť.  Na Slovensku...

Lokálne znecitlivenie hrdla a konečníka poisťovne plne uhradia

Tieto výkony, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou endoskopických vyšetrení, VšZP od minulého roka lekárom neuhrádzala.  Na žiadosť Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti však...

Preventívna prehliadka môže odhaliť prvé problémy s pečeňou

Stukovatená pečeň sa v našej populácii vyskytuje čoraz častejšie. Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová hovorí, že zistenie ochorenia je často otázkou náhody. ...

Je zápal prsníka nebezpečný?

Zápal prsníka je bakteriálne ochorenie, ktorým trpia najmä ženy počas dojčenia, ale môže sa vyskytnúť aj inokedy. Pokiaľ sa mastitída podchytí v skorom štádiu, liečba je krátka...

Knihy

Bang! Úplná história vesmíru

Úžasný príbeh vývoja vesmíru Od doby, keď v roku 2006 vyšlo prvé vydanie knihy  Bang! , sa mnohé zmenilo, preto prichádza kniha  Bang! Úplná...

Ako nediétovať

V publikácii  Ako nediétovať  sa autor zameriava na optimálne kritériá umožňujúce chudnutie a poukazuje na to, ako potraviny ovplyvňujú zdravie a...

Zdravé črevo a trávenie – Mýty verzus fakty

Dielo renomovaného slovenského gastroenterológa doc. Ladislava Kuželu a Zuzany Čižmárikovej poukazuje na skutočnosť, že ľudia sa vo veciach svojho...

Audiológia

Vysoko odborná učebnica Audiológia obsahuje ucelené informácie o anatómii a fyziológii sluchového orgánu, o základoch akustiky, komplexne sú rozpracované...

Dětská otolaryngologie

Autori vybral na spracovanie najbežnejšie situácie, s ktorými sa stretli v ambulantnej starostlivosti o deti s ochoreniami uší, nosa a krku, ako je zápal...